26.1.2014

Tulppaaneja ja syttyruusuja

 Nyt hankin minäkin kevään ensimmäiset tulppaanit. Aina ne on yhtä kauniita ja ilahduttavat mieltä. Olen haaveillut, että saisin tuonne pihalle ihan oman tulppaanipenkin. Mikään taitava en oo nuitten kylvökukkien kans, mutta luulisin että kyllä se onnistuu. Nyt alkaa muutenkin oleen sitä aikaa, että pitäis siemeniä ruveta hankkimaan, jos aikoo jotain puutarhassa kasvatella.  Kovasti olen yrittänyt miettiä, että mitähän sitä tänä vuonna kasvattelis omissa penkeissä. Viime vuonna kylvin erilaisia yrttejä, mutta huonostihan niille kävi. En joutanut kasvattelemaan mitään, kun olin koko ajan töissä. Toissavuonna istutin ihan hyvällä menestyksellä salaattia, herneitä ja basilikaa. Ehkä tänä vuonna tosiaan enemmän, kun oon vihdoin koko kesän kotona ja pystyn keskittyyn hoitamaankin niitä taimia.
Tämän syttyruusujen teon oon oppinu omalta äidiltäni. Mitään kauniita näistä ei nyt tullu. Käytin aika paljon ulkokynttilöitten valkoista steariinia, joten värittömiksi jäi. Asiansa ajavat kyllä.Jos joku ei ole näistä ikinä vielä kuullutkaan, niin näitä voi käyttää takan/pesän sytyttämiseen. En oo parempiin syttyihin törmänny. Nämä palaa vaikka kuinka kauan ja varmasti sytyttää märemmän puunkin. Teko-ohjeet löytyy varmasti googlettamalla. :)Sellaisia touhuja tänne tällä kertaa. 

Mukavaa alkavaa viikkoa! :)

14 kommenttia:

 1. mä luovutin kasvimaan pitämisen ku vanhimmat lapset olivat pieniä,huomasin ettei vain aika siihen riitä.ei minulta löydy sisä-kukkiakaan,oonkin sanonu,ett mulla on täys työ hoitaa noita kaksi-jalkaisia elämäni kukkasia ;)
  Noi sytykeruusut ovat tosi ihania,ostin kerran jostain myyjäisistä sellaisia enkä meinannu raskia käyttää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime keväänä luovutin minäkin ihan suosiolla. Mutta kyllä aika ajoin tuntu, että ois ihana ollu jotain laittaa, kun omassa talossa vihdoin asutaan. :) Minulle näitten kasvien kasvattaminen ja kenties tänä keväänä kasvimaan laitto on semmosta omaa aikaa ja harrastus. Pitää sitä jotakin olla, että selväjärkisenä pysyy. ;)

   Poista
 2. Nuo sytykeruusut olis kyllä kätevä tapa käyttää ylimääräiset steariinit hyödyksi. Ei oo vaan koskaan tullut vielä näitä tehtyä. Ehkä vielä jonain päivänä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Sitä jämästeariinia ainakin meillä kerkes kertyä aika paljon, ennen ku nämä sain vihdoin tehtyä. Kannattaa kokeilla! :)

   Poista
 3. Kasvimaasta tulikin mieleeni, ettei sitä kyllä mikään voita, kun salaatit sai hakea takapihalta... Ne on niin paljon parempia kuin kaupasta ostetut ja saa joka päivä tuoretta! Pitää joskus ottaa asiaksi.

  VastaaPoista
 4. Mää osallistun puutarhakursseille, niihin kaikkiin seittemään :D Jospa jotaki oppis, amatööri kun näissä kasvatushomissa! Mielenkiintosia kursseja ollu ja vielä 5 krt jäljellä. Hyviä neuvoja ja vinkkejä saanu, josko tänä vuonna ne kesäkurpitsatki kasvais!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa!!:-D voi kun oisit aikasemmin kertonu niin oisin kans tullu alusta asti sinne. Katotaan jos pääsen ens viikolla mukaan.

   Poista
 5. Ite en meinaa saaja tulta pesään (varsinkaan paljun) ilman sytykkeitä tai sytykeruusuja. Voiski tehä joskus ite nii ei tarvis ostaa :) samoten kasvimaita en oo tehny..viime kesäksi aioin mutta oli sitte alkuraskaus väsymys nii ei jaksanut mitään ylimääräistä. Jos vähä jotain salaatti ruukkuun laittaa nii vois tulla hoijettuaki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tee ihmeessä, tiiän että oot kätevä käsistäs niin tekisit kuule nopsaan näitä. ;-) minä saan syttymään ilmankin, mutta pitäähän ne munakennot ja steariinit johonkin käyttää.

   Nuo salaatit on ihan ehoton. ;-) suosittelen jos haluaa sen verran ees käyttää aikaa.

   Poista
 6. Anoppi se syttöruusuja täällä tekkee, saatiin joululahjaksikkin isolasipurkillinen :) myyjäisissä näitä ollut myynnissä ja ossaisin lie itekki tehä vaan ei oikeen nyt oo kiinnostannu, Pitäs ennemminki ommella pieniä pussilakanoita tai päiväpeitto. Kirpparille kans pitäs kasa vaatteita jne viiä perjantaina hinnoiteltuna, jospa sais vähä käsirahaa ;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nii ei muuta ku rupiat ite tekkeen. :-) ompelukin on ihanaa. Siitäpä tulikin mieleen et pitää kertoo seuraavissa teksteissä mun lahjasta. Miksi lie mies sen mulle osti. Oisko ollu taka-ajatuksia?

   Poista
 7. Nii unohin tulppaaneista sanua, että täällä meilläkin on niitä kahessa isossa lasiruukussa :) on kyllä Niin Piristäviä ja tykkään niistä paljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varma kevään merkki kun naiset rupiaa roudaan joka kauppareissulla tulppaaneja ja ruusuja. ;-)

   Poista

Jokainen viesti ilahduttaa minua, joten kiitos kun kommentoit! <3