3.7.2015

Kukkakaaligratiini


Tämän ohjeen haluan jakaa teillekin. 
Nimittäin:

KUKKAKAALIGRATIINI
Me ollaan tykätty aina gratiineista ja ne on mm. uusien perunoiden kans
aivan parasta herkkua ja vaihtelua. Kukkakaaligratiini on erittäin helppo
ja nopea tehdä uunissa. Lisäksi se on niin hyvää, että voisin
syödä sitä pelkästään, ilman mitään lisukkeita. Tuhtia tavaraa tästä
tekee voi, vehnäjauhot ja juusto.



Teen gratiinin kutakuinkin tämän ohjeen mukaan:

2 isoa kokonaista kukkakaalta

50 g voita

50 g vehnäjauhoja

6 dl maitoa

1-2dl ruokakermaa

n. 200g juustoraastetta (Esim. Emmental tai raasteen tilalle
 voi laittaa vaikkapa koskenlaskijaa.
Pinnalle sitten kunnolla juustoraastetta.)

suolaa

mustapippuria

tuoretta ruohosipulia



Ensin revin kukkakaalet paloiksi ja kiehautan niitä noin 
pari minuuttia kasvisliemessä. 

Sitten valmistan kastikkeen. 
Sekoitan voita ja jauhoja vispilällä vähän aikaa, niin että
ne aavistuksen ruskistuvat kattilassa. 
Sitten lisään hiljalleen maidon ja kerman.
Tässä vaiheessa täytyy muistaa vispata koko ajan, 
ettei seos pala pohjaan. Lopuksi lisään juustoraasteen
 TAI koskenlaskijan. 
Kun kastike on kiehahtanut ja jämäköitynyt on se valmista.

Mausteita tykkään käyttää tähän ihan reilusti. 
Tuoretta ruohosipulia vain silpuksi,
ripaus suolaa ja mustapippuria suoraan myllystä ja avot.


Uunivuoan voitelen ja laitan alimmaiseksi vähän kastiketta. Sitten
kukkakaalet ja loput kastikkeet kukkakaalien päälle.
Vielä juustoraastetta reilulla kädellä ja
halutessaan voi laittaa vielä mustapippuria juuston päälle.

Paisto 200 asteessa noin 35 minuuttia.


Mille vaikuttaa? Tykkäättekö te kukkakaaligratiinista? :)


3 kommenttia:

  1. Varmaan herkullista ja nyt ajankohtaista kun kotimaista kukkakaalia alkaa saamaan. Itse teen ehkä enemmän kukkakaalikeittoa. Siinähän on aikalailla samat mausteet ja raaka-aineet.
    Marsa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, nyt saa niin ihania tuoreita kasviksia joka paikasta. Aijaa, ite en oo taas kukkakaalikeittoa koskaan tehny. Täytyypä sekin joskus kokeilla. :)

      Poista
  2. Tänään syötiin häissä kukkakaali-parsakaaligratiinia, niin hyvää! Meidän häissä oli aikanaan samaa tosin siinä oli muistaakseni vielä porkkanaa (eli kasvisgratiinia nimeltään).

    VastaaPoista

Jokainen viesti ilahduttaa minua, joten kiitos kun kommentoit! <3