4.9.2015

KOHTI PAREMPAA ELÄMÄÄ RUOKAVALION AVULLA: VÄHÄHIILIHYDRAATTINEN RUOKAVALIO

Mitä sana karppaus tuo sinulle mieleen? Minulle se tarkoittaa sitä, että laittamalla ruokavalion karppauksen avulla kuntoon sekä liikkumalla tarpeeksi, jaksan paremmin jokapäiväisessä elämässä. Karppauksessa noudatetaan vähähiilihydraattista ruokavaliota. Itse olen ollut vähähiilihydraattisen ruokavalion kannattaja pienestä asti. Meillä ei paljon makeaa ole tähän astikaan syöty, mutta nyt sitä ei syödä sen vähänkään vertaa. (Nyt en puhu lasten ruokavaliosta ollenkaan.)
Isäntä aloitti jo viikko sitten karppauksen ja hän noudattaa melkolailla täysin hiilaritonta ruokavaliota. Itse en ihan niin rajua dieettiä noudata, vaan minulle tämä normi karppaus passaa paremmin. Minulla ei ole tarkoitus saada elimistöä menemään heti ketoosiin ja saamaan sillä tuloksia kroppaan. Haluan muuttaa ruokavalion vähähiilariseen pikkuhiljaa, enkä yhdessä yössä.
Netistä löytää paljon tietoa vähähiilarisesta ruokavaliosta. Esimerkiksi tässä blogissa kerrotaan karppauksesta paljon. Reseptitaivas.fi -sivustolta puolestaan löytyy ihania reseptejä karppaajan ruokavalioon. Ai että, aion kokeilla kyllä niin monia.

Perusjuttuhan tässä vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa on, että elimistössä ei tule niitä kauheita sokeritason nousuja ja laskuja. Itse olen ollut kurkkua myöten täynnä elimistön sokeritasapainon heittelyjä. Heti jos sokerit alkaa laskemaan, minulle tulee kauhea kaatoväsymys. Jos onnistun saamaan sokeriheittelyt tällä ruokavaliolla kuntoon, niin kerron siitä toki myös teille.Mitä sitten saan syödä?

 • Kalaa, kanaa, lihaa, munaa
 • kasviksia, sieniä, yrttejä
 • marjoja ja hedelmiä
 • juureksia (ei perunaa!)
 • vähähiilarisia maitotuotteita, kerma, oliiviöljy
 • pähkinöitä, papuja
 • EDIT! lisäksi aion käyttää täysjyvätuotteita jossain määrin
 Ja niin paljon näitä yllämainittuja, että tulen kylläiseksi..
Aluksi pidän ihan normaalin ateriarytmin eli viisi ateriaa päivässä.
Sitten kun pääsen pitemmälle, niin aterioita voi jopa vähentää vaikkapa neljään.
Tänään olen saanut hyötyliikuntaa näitten ikiliikkujien kanssa. Eipä ole muuten enterorokko haitannut meidän poikien menoa. Ulos oli päästävä tänäänkin. Ihme rokkotauti kyllä kun ei ole kuumetta ollut ollenkaan. Vain nuita punaisia pieniä näppylöitä ympäri kehoa. O:lla tauti alkoi melkeimpä heti sen jälkeen, kun olin täälä kertonut rokosta.. A:lla tauti on jo ohi, joten uskalsin lähteä häntä käyttämään lastenkirurgin luona, johon aika oli tullut jo aikaa sitten postissa. Kirurgi katsoi pojan napatyrää. Leikkaukseen ei ainakaan vielä lähdetä. Katsotaan tilannetta puolen vuoden kuluttua uudelleen.Illalla lähdin käymään vielä lenkillä ihan yksin. Niin se vain syksy on saapunut ja ruska-aika lähenee<3 Kohta saatte nähdä täälä blogissa tarkkoja valokuvia, sillä tilasin Canon EOS 100D:n. :) Oon niin mielissään, että saan uuden kameran. Päädyin tuohon 100D:hen sen takia, että se on paljon parempi kuin 1200D, joka on tarkoitettu lähinnä ensijärjestelmäkameraksi. Niinkuin aiemmassa postauksessa kerroin, niin tämä uusi 100D malli on 700D:tä vastaava, mutta pienemmässä koossa.


13 kommenttia:

 1. No karppaa ihmeessä jos kiinnostaa! Kaikenkaikkiaanhan tuo touhu on jo vähän menneen talven lumia.Meilläkin kaapattiin pari kolme vuotta sitten,siis me molemmat perheen aikuiset.Mies halusi pudottaa painoa ja haki parempaa oloa ja virkeyttä.Minä en ollut alkuunkaan aiheesta niin innostunut,mutta menin mukaan taustatueksi.Alkuun tuntui hyvältä,mutta sitten nuo ruokavalion älyttömät puolet tuli esiin.Elimistö oli aikalailla epätasapainossa.Otettuani todella tarkkaan selvää siitä mitä tuossa ruokavaliossa saan ja mitä jää saamatta tai mitä saan aivan liikaa niin lopetin oitis.Mies jatkoi,lopetti,aloitti uudelleen jne.Paino jojoili edestakaisin ja kattavissa labroissa moni asia oli pielessä.Lopputulos - ei kiitos puhdasta kaappausta enää vaan järki käteen ja normaali terveellinen suositusten mukainen ruokavalio.Tarkoittaen sitä,että hiilareita saadaan kohtuullisesti järkevistä lähteistä,rasvat pehmeitä,eikä niitäkään liikaa eikä myöskään liikaa proteiineja! Runsaasti kasviksia ja marjoja,kohtuudella lihaa,vain vähän punaista sellaista ja paljon kalaa. Näin on hyvä koko perheelle ja kaikki voivat hyvin. Kannattaa todella tarkkaan perehtyä asioihin.
  Terveisin noihin ravitsemusasioihinkin perehtynyt terveydenhoitoalan edustaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis 'karppaamisesta' puhun enkä kaappaamisesta - teksti taas tarkistamatta tän ennakoivan tekstinsyötön kanssa,sorry!

   Poista
  2. Tiesin mitä tarkoitit. :) kiitos kommentistasi. Kunnon karppaus onkin varmasti sellainen, mikä herättää mielipiteitä. Ketoosiin ei minunkaan ole tarkoitus mennä. Pääpointtinani onkin sokerien tasapainottaminen, niinkuin mainitsinkin. Jos tämän avulla saa energiaa, niin kyllä aion jatkaa.

   Poista
  3. Meillä syödään niin paljon päivän aikana tuoreita kasviksia, marjoja, juureksia ja hedelmiä, että niistä saadut hiilarit ja ravinteet pitäis riittää. Voisin elää pelkällä salaatilla jossa on kaverina esim lohta, siemeniä ja raejuustoa.

   Poista
 2. meilläkin on kokeiltu karppausta :) mulla se toimi kuopuksen raskaus-aikana tosi hyvin,sokerit pysy kurissa eikä paino noussut. Nyt se on jääny vähemmälle,mutta sitä ns. hyvä-karppausta harrastan jonkin verran...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan että kokeiltu on. Ite oon koko elämäni oikeastaan karpannut enemmän ja vähemmän. Tää ruokavalio sopii mulle hyvin, koska ei tuu naposteltua mitään sokerista. Tosin tää on sellainen ruokavalio ettei tätä kukaan jaksa loputtomiin. Joskus on sorruttava niihin herkkuihin. :D hyvä-karppauksesta en oo vielä lukenutkaan. Täytyy tutustua.

   Poista
 3. Olen kyllä sitä mieltä, että sillä tavalla pitää elää ja syödä, joka itsestä tuntuu hyvältä! Etkä oo kenellekään velkaa selityksiä, jos herkkuihin repsahdatkin joskus. Omaa kehoa, sen viestejä ja hyvinvointia pitää kuunnella. Ja eikä tuossa ns.karppauksessa tarvi voita ja kermaa mättää ja tuhota niitä labra-arvoja. Kasvipohjaiset rasvat ja vaikka soijakermoja. Ovat elimistölle ystävällisempiä. Muokkaa ruokavalion juuri itselleen sopivaksi. Meillä Taavi siis ketoosissa, muut lapset ja isi syö kaikkea, minä itse laktoositon-vehnätön-ilman punaista lihaa ( ja Taavin rinnalla syöden on kaikilla hiilaritaakka kyllä hieman keventynyt). Näin on ollut nyt jo jonkun aikaa, ja hyvin voimme. Haliterkut pojille täältä etelästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Nyt kun karppausta on takana jo useampi viikko, olen jo sortunut syömään pari kertaa leipää ja esim. täysjyväpastaa. Huomaa, että ei vain sovi minulle, heti alkaa turvottaa järkyttävästi. :/ Ketogeeninen dietti on minullekin tuttu tuolta epilepsia elämää- fb ryhmästä. Sinne samoin terkkuja ja haleja<3

   Poista
 4. Tsemppiä kuuriin / ruokavaliomuutokseen! Herkulliselta näyttää :) Ite en vaan pystyis luopumaan hiilihydraateista. Niin rakastan kaikenlaista leipää ja pottua mussuttaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan :D minulle se ei oo tehny tiukkaa. Muutenkin niin vähän mussutan mitään, ja nyt ei tee mieli edes sitä vähää.

   Poista
 5. Hei. Oikeestihan karppaaminen, järkevä sellainen on hyvä asia. Suomessa on useimmiten karppaamisella ymmärretty järjetöntä voin, kerman ja kovan rasvan mättämistä ja hiilihydraattien vähentämistä rajusti. Eihän siitä muuta tule, kun korkea kolesteroli ym. Huonot terveysarvot. suolistosyöpäriski lisääntyy. Nämähän on jo todettua väestötasolla. Kyllä paino laskee kun elimistö kuluttaa hiilariköyhänä olemassa olevat rasvat ja lihaksia. Järkevä karppaushan vähentää huonoja hiilih.: Sokeri, vaalea jauho esim.ja käyttää kasviksia, vihanneksia ja hedelmiä = hyviä hiilihydraatteja, sekä pehmeää rasvaa kovan sijaan t. E. K.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuo voin ja kerman ja pekonien kans läträäminen ei tulis kysymykseenkään. Hyviä hiilihydraatteja kohtuudella niin homma pelaa. Ne fitnes kuurit on sitten erikseen :D Ei sovi normielämään. Ruokaa on kuitenkin tehtävä jokaikinen päivä nuille muksuillekin.

   Poista
 6. Jollain tavalla haiskahtaa että on perunat ja porkkanat sekaisin. Ei sinänsä ihmeellistä sillä Suomessahan monien mielestä kaurapuuro tuoremehulla on karppaamista. Kiitos THL:n, Diabetesliiton ja sairaanhoidon satujen levittämisen.

  Tavanomainen täysin turha luonnollisen rasvan pelko päällimmäisenä.

  http://terveydeksesi.fix4you.se/#category24

  http://terveydeksesi.fix4you.se/#category16

  Ei millään pahalla, minulla on vaan tapana kutsua lapiota lapioksi ja tiedän että vähähiilihydraattisella ravinnollakin on omat "sääntönsä" että tiedettäisiin mistä puhutaan.

  Minun sääntöni tulevat täältä:

  http://terveydeksesi.fix4you.se/#category21

  Hyvää syksynjatkoa kaikille

  VastaaPoista

Jokainen viesti ilahduttaa minua, joten kiitos kun kommentoit! <3