19.10.2015

3-VUOTIAAN LAPSEN PUHEEN KEHITYS


Olen kirjoitellut mm. Down-lapsen puheen kehityksestä ja samalla kertoillut, että miten se meidän A:lla on sujunut. Nyt olisikin aika kertoa tuon meidän esikoisen puheen kehityksestä. Vähän vauhtia tähän aiheeseen antoi Marja Hintikka Live-show. (Shown ekan jakson pääset katsomaan täältä.) Siinä Heikki Soini sanoi, että: "Kuka haluaa että kolmevuotiaat puhuu? ", "Niiden puheestahan ei saa mitään selvää.." ja "Oon ihan tyytyväinen siihen, että kolmevuotiaat ei vielä puhu."
No jep, tämähän oli oikeasti vitsi. Kyllä moni kolmevuotias puhuu jo ja paljonkin. Mitä yhteiskunta sitten vaatii kolmevuotiaan puheelta? Mielestäni ihan hirmuisen paljon. Ensimmäisen kerran luettuani näitä suosituksia olin ihan äimän käkenä, että täh. Pitäiskö 3-vuotiaan osata jo kertoa tarinoita? Aivoliiton sivuilta bongasin taulukon lapsen normaalista puheen kehityksestä 3-vuotiaalla. 


3-vuotias:

 • Lapsen puhe on lähes kokonaan ymmärrettävää
 • Lapsi käyttää apunaan apuverbejä ja eri aikamuotoja ja taivuttaa verbejä eri persoonamuodoissa
 • Lapsen puheessa on käsky-, kielto- ja kysymyslauseita
 • Lapsi osaa ilmaista esineiden paikan ja sijainnin
 • Adjektiivien vertailuasteet ovat käytössä
 • Kielellinen tietoisuus alkaa: sana- ja loruleikit

Duodecim Terveyskirjaston mukaan taas 2-vuotias lapsi osaa käyttää jo lauseita ja 3-vuotias kertoo tapahtumista. Puheen kehitys on kuitenkin hyvin yksilöllistä. Samaisessa artikkelissa todetaan, että puheen viivästymät ovat yleisiä etenkin pojilla. 2,5-vuoden ikään mennessä pitäisi pojillakin tulla jo kahden sanan yhdistelmiä. Nämä ovat meidän yhteiskunnan määrittämiä standardeja, mutta aina on poikkeavuuksia.

Puheen ja kielen kehityksen häiriöt ovat yllättävän yleisiä, sillä on selvitetty, että 3-7% lapsista kärsii lievistä puheen ja kielen kehityksen häiriöistä. Puheen ja kielen tuottamista säätelevien hermoratojen toiminnan poikkeavuus johtaa puheen ja kielen kehityksen häiriöihin. Meidän O:lla on selvä rakenteellinen poikkeavuus aivoissa, joka voi olla ainakin osasyynä siihen, että puhetta ei vielä kauheasti tule. Toinen seikka on se, että vuotoalue on juuri puheentuoton alueella. Kolmas selittävä syy voi olla epilepsia, joka selvästi pienempänä taannutti pojan puhetta. 2-vuotiaana O puhui pelkästään yksittäisiä sanoja ja usein sanasta jäi toinen tavu puuttumaan. Nyt 3-vuotiaana pojan sanavarasto on selvästi laajempi. Sanoja tulee jo paljon ja kaksi- ja kolmesanaisia lauseita on ruvettu opettelemaan. Oikeastaan puolessa vuodessa on tapahtunut ihan huikean paljon muutosta parempaan.Noin kolme viikkoa sitten poika aloitti puheterapian (OYS määräyksestä). O:n puheen kehitys on lähtenyt selvästi nousuun terapian aloituksen myötä. Nyt poika saattaa sanoa jo 3 sanaisia lauseita. Vielä yleisempiä ovat kuitenkin 2 sanan lauseet. "Äiti kato", "Aatos ei saa", "Onniki osaa". Jälleen korostan myös päivähoidon merkitystä puheen kehityksessä. Samanikäisiltä oppiminen on ollut ihan avainasemassa O:n kehityksessä. Kotona pojalla ei ole valitettavasti sitä samanikäistä sisarusta tai isompaa veljeä tai siskoa mallia näyttämässä. Pikkuvelikään ei puhu, joten siitäkään ei hyötyä ole ollut. Kehitysvammaisilla puheen kehitys menee muutenkin omia latujaan, eikä heidän puheen kehitystä yleensä verrata terveeseen lapseen. Onneksi pojilla on kuitenkin kavereita vapaa-ajalla mallia näyttämässä. O on myös viihtynyt paljon 3-vuotta vanhemman setänsä kanssa.

Tottakai me vanhemmat olemme tehneet ihan hirmuisen työn, että O oppisi puhumaan. Meillä on ollut jo kauan kuvat käytössä puheen tukena, mutta aika vähän tulee niitä käytettyä. Omaa laiskuutta kai... Paljon luetaan pojille kirjoja, joista opetellaan uusia sanoja ja lauseita. Pienemmän kanssa käytetään tukiviittomia ja se mikä on ollut hauska huomata, niin isompikin nappaa viittomat heti käyttöön ja kommunikoi niiden avulla pikkuveljensä kanssa. Laulut on myös yksi hyvä tapa opetella puhetta. "Sininen uni ja leipuri hiiva" on O:n lemppareita. Lauluista poika muistaa aina osan sanoista ja sanoo ne sitten painokkaasti oikealla hetkellä. Minä laulan esim. alun: "Joka ilta kun lamppu.... ja O laulaa: "sammuu"... minä: "ja saapuu oikea"... O: "yö" jne laulun loppuun asti...
Kyllähän sitä vähän huolissaan on ollut, että alkaako sitä oikeaa puhetta tulemaan kunnolla vai jäädäänkö tälle toistelu asteelle, koska aivotapahtumaa on ollut pienenä.. Luotan kuitenkin siihen, että kyllä se sieltä kunnolla alkaa tulemaan kun on sen aika ja varmasti puheterapiasta on paljon apua. OYS:n meillä on tulossa puheterapeutin tutkimukset parin viikon kuluttua. Siellä puheterapeutti kartoittaa vähän tarkemmin, että missä mennään ja onko puheterapian pitemmälle jatkumiselle tarvetta. Foniatrian puolella myös katsotaan niin paljon kokonaisvaltaisemmin pojan kehitystä ja sielä on puheen häiriöistä laajasti tietoa. Vielä en siis osaa sanoa, onko O:lla puhe häiriötä ja jos on, niin mikä.


Erilaisia puheen häiriöitä


Kielellisellä erityisvaikeudella (aiemmin kutsuttu dysfasiaksi) tarkoitetaan puheen ja kielen oppimisen vaikeutta. Häiriö ilmenee kielen tuoton tai ymmärtämisen vaikeutena. Dysfasia ei johdu selvästä hermostollisesta (neurologisesta) sairaudesta, puhe-elinten rakenteellisesta poikkeavuudesta tai kehitysvammaisuudesta.

Kielellisestä häiriöstä on kyse, jos lapsi ei kahden vuoden iässä käytä yksisanaisia ilmaisuja tai kolmen vuoden iässä lyhyitä lauseita. Myös mielikuvaleikkien puuttuminen tai huono motorinen kehitys voi viitata taustalla olevaan puheen ja kielen kehityksen häiriöön. Puheen kehityksen häiriöstä kärsivät ovat älyllisesti normaaleja, monasti hyvinkin lahjakkaita. Häiriöt vaikeuttavat usein koulunkäyntiä ja opintoja sekä häiritsevät eri tavoin sosiaalista vuorovaikutusta.

Kielellisen ilmaisun häiriössä lapsen kielellinen ilmaisu on selvästi huonontunut. Häiriö voi ilmetä pienenä sanavarastona, aikamuotovirheinä, vaikeutena sanojen muistamisessa tai vaikeutena kehitykseen nähden riittävän pitkien tai monimutkaisten lauseiden muodostamisessa.

Kielellisen ilmaisun ja vastaanoton häiriössä lapsen kielellinen ilmaisu ja vastaanotto ovat olennaisesti heikentyneet. Oireina ilmenee kielelliselle ilmaisuhäiriölle ominaisten oireiden ohella vaikeutta ymmärtää sanoja, lauseita tai tietyntyyppisiä sanoja, kuten esimerkiksi tilakäsitteitä.

Fonologisessa häiriössä lapsella on vaikeuksia sopivien äänteiden käytössä, äänteiden tuottamisessa tai käyttötavassa. Joskus lapsi korvaa äänteen toisella, esimerkiksi t:n käyttö k:n asemesta, äänteiden kuten loppukonsonanttien jääminen pois.

Änkyttäminen ilmenee erilaisina puheen sujuvuutta hankaloittavina häiriöinä kuten äänteiden, tavujen tai yksitavuisten sanojen toistona, äänteiden pidentymisenä, äännähdyksinä, katkonaisina sanoina, takelteluna tai vaikeiden sanojen korvaamisena erilaisin kiertoilmaisuin. (Terveyskirjasto. 2014)


Tuossa tyypillisimpiä puheen häiriöitä. Aika paljon on tehty tutkimuksia ja esimerkiksi graduja puheen kehityksen ongelmista. En niitä tänne lähde referoimaan. :) Eräs lukemisen arvoinen pro gradu tutkielma on Pauliina Lindgrenin normaali, hidas, poikkeava vai erityinen? -Lapsi kielen kehityksen matkassa.Luonto on jo niin hyvä kuin se olla voi.
Sitä ei voi enää parantaa.
Se, joka yrittää muotoilla sitä uudelleen, pilaa sen.
Se, joka yrittää suunnata sitä muualle, johtaa sen harhaan.
Lao-Tzu


Lähteet:

Kielen kehityksen keskeisiä saavutuksia. Aivoliitto. Viitattu 19.10.2015
Puheen ja kielen häiriöt lapsella. Lääkärikirja Duodecim. Viitattu 19.10.2015 
*kuvat poimittu omista vanhoista blogi-teksteistä

4 kommenttia:

 1. Meilläkin kuopus sai puheterapiaa 3 vuotiaana ja oppi puolessa vuodessa puhumaan hyvin. Kyllä Onnikin kohta puhuu toistenki eestä 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että suvussa on vastaava kokemus. Haluan ajatella, että puolessa vuodessa tapahtuu meilläkin hurjasti muutosta parempaan. :)

   Poista
 2. Jokainen etenee omin askelin,puhumisessakin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se juuri on. Me aikuiset hätiköidään ja murehditaan monesti ihan turhia. Luotan kuitenkin täysin meitä hoitavaan tahoon.

   Poista

Jokainen viesti ilahduttaa minua, joten kiitos kun kommentoit! <3