27.12.2015

MINUN JOULUHALKO


Oletteko kokeilleet koskaan tehdä jouluhalkoa? Meidän Perhe-lehden mukana tuli herkullisen näköinen ohje suklaisesta piparkakkuhalosta, joten pakkohan se oli ruveta kokeilemaan. Tarkoituksenani oli viedä tämä herkku jouluaatoksi meille kotiin, mutta jonkinlainen dementtia minulle on tullut, koska unohdin koko leivoksen lopulta kotiin. Yli puolet oltiin jo ajettu matkasta, kun muistin että ai niin se halko jäi. Kyllä harmitti!! Jääkaapissa se tönötti yksinäisenä ja koskemattomana vielä joulupäivän iltana.

Kotiuduttuamme pääsimme maistamaan tätä Ranskasta tänne Pohjolaan rantautunutta perinteistä jouluherkkua. Täytyy sanoa, että olipa kerrassaan hyvää ja suklaista. Ihana piparkakun maku tuli rahkan seasta ilahduttamaan makunystyröitä. Halko ei ollut mennyt miksikään parissa vuorokaudessa jääkaapissa.





SUKLAINEN PIPARKAKKUHALKO


PIPARKAKKUHALON POHJA

4 munaa 
1 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

TÄYTE

2 dl kuohukermaa
2 prk Arla keittiö piparkakkurahkaa (á200g)
1 rkl sokeria

GANACHE-KUORRUTE 

1 dl kuohukermaa
150 g tummaa leivontasuklaata

kaakaojauhetta ja tomusokeria koristeluun  






Lämmitä uuni 225 asteeseen. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne munavaahdon sekaan vähitellen, koko ajan vatkaten. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille, tasoita pinta ja paista uunissa noin 10 minuuttia. Kumoa kypsä pohja puhtaalle leivinpaperille ja irrota päällä oleva leivinpaperi varovasti. 

Valmista täyte. Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi. Lisää piparkakkurahka ja vatkaa kiinteäksi. Levitä täyte jäähtyneen pohjan päälle ja rullaa tiiviiksi rullaksi. Kääri torttu tiiviisti leivinpaperin sisään ja nosta jääkaappiin odottamaan.

Tee kuorrute. Laita kulhoon pieniksi paloiksi pilkottu suklaa. Kuumenna kerma kiehumispisteeseen ja kaada kahdessa erässä suklaan päälle. Sekoita, kunnes seos on tasainen. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi.

Leikkaa tortun molemmista päistä sentin paksuiset viipaleet ja aseta tortun päälle koristeeksi. Levitä kuorrute tortun päälle lusikalla. Anna kuorrutteen jähmettyä noin 10 minuuttia ja vedä pintaan lusikalla puunkuorikuviointi. Viimeistele tomusokerilla ja kaakaojauheella. 


Itse tein muuten samanlailla kuin ohjeessa, mutta kuorrutteen levitin koko halolle ennen kuin laitoin "oksankohdat" tortun päälle. Tumman leivontasuklaan tilalla käytin Fazerin sinistä.

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kyllä tätä kannattaa kokeilla. Aion seuraavalla kerralla vaihtaa rahkan eri makuun nyt kun joulu on ohi. :)

      Poista
    2. Kyllä tätä kannattaa kokeilla. Aion seuraavalla kerralla vaihtaa rahkan eri makuun nyt kun joulu on ohi. :)

      Poista
  2. Näyttää hyvältä, testiin.. :)

    VastaaPoista

Jokainen viesti ilahduttaa minua, joten kiitos kun kommentoit! <3